Breaking News

Miben tudnak segíteni a manuálterápia gyakorlatok?

A manuálterápia valószínűleg nem része a napi aktív szókincsünknek, így néhány szót szólnánk erről elöljáróban. Manuálterápiának nevezzük a gyógyító célú manuális technikákat. Ez nem egy modern találmány: már évezredek óta ismertek a jótékony hatásai. Egyes részei megtalálhatók a kiropraktikában, az oszteopátiában és a csontkovácsolásban. Az utóbbi 70 évben, a fizioterapeuták kutatásának és tanításának köszönhetően a manuálterápia (és a gyógytorna) tudománnyá, orvosi szakmává vált.

A manuális szó a latin „manualis” szóból származik, amely kézi, kézzel kapcsolatosat jelent. A manuálterápia gyakorlatilag a kézzel végzett kezelést jelenti. A maunálterápia „alanya” könnyen masszázsnak érezheti ezt, de míg a masszázs az izmokkal, főleg a görcsös izmokkal foglalkozik, a manuálterápia a csontváz és az izomzat visszafordítható elváltozásaival (akár akut, akár krónikus) és funkciós működészavaraival foglalkozik.

A manuálterápia eszköztára a kézi különleges nyomások, húzások, fogások: mindezekkel helyre tudja állítani a kezek, lábak és a gerinc elváltozásait és megmozgatja a merevebb, beszűkült ízületeket. A manuálterápia nem a helyi fájdalomkezelésről szól, hanem annál holisztikusabb módon igyekszik segíteni: a csípő fájdalmát például könnyen okozhatja az ágyéki gerinc problémája. A manuálterápia minden irányzata csak gyógytornával együtt segít igazán hatékonyan.

A kezelés vizsgálattal kezdődik, amely elengedhetetlen része a terápiának. Hiszen bizonyos kórképeknél egyáltalán nem vagy csak részben alkalmazható a manuálterápia. Így a részletes vizsgálat minden korábbi orvosi lelet tüzetes átvizsgálásával kezdődik, majd fizikai vizsgálattal folytatódik (ennek része a páciens levetkőzése), a gerinc és végtagok aktív mozgástartományának feltérképezése, majd az idegek és izmok állapotának felmérése. Ezzel jutunk el a kórisméhez, amely alapján a kezelési technikát is ki lehet alakítani. A kezelés után visszaellenőrzéssel a páciens is rögtön láthatja a kezelés eredményét.

 

A manuálterápia feladata nagyon komplex. Egyrészről csökkenti a fájdalmat, helyreállítja a beszűkült mozgástartományokat, a rehabilitáció fontos része, általánosságban növeli a páciens életminőségét, másrészről prevenció és oktatás is a jövőre nézve. A kezelési terv és a kezelés elvégzése után nincsen vége az együttműködésnek: egy gyógytornász segítségével a páciens testgyakorlatokat tanul meg, amelyeket otthon kell elvégeznie. A helyes kezelési terv és kezelés révén néhány alkalom után javulásnak kell bekövetkeznie.

 

A teljesség igénye nélkül a manuálterápia az alábbi esetekben alkalmazható:

  • hátfájásra (gerinc mozgásának beszűkülése),
  • porckorongsérvre,
  • lumbágóra,
  • csípő- és térdízületi fájdalomra (azonban az ízületi kopást, meszesedést a manuálterápia sem tudja megszüntetni),
  • bokafájdalomra (elsősorban rándult, ficamos, trauma utáni rehabilitáció keretében),
  • vállízület betegségeire,
  • golf- és teniszkönyökre.

 

Csakúgy, mint a gyógytorna esetében, itt is mindenképpen jól képzett, tapasztalt szakembert ajánlunk. Egy jó manuálterapeuta a nyakkal, háttal, és gerinccel kapcsolatos fájdalmakat is tudja kezelni.