Breaking News

Mi az az ortopéd matrac és miben segíthet?

Hallottál már az ortopéd matracokról? Ezek azok, amelyek az egészséges alvás egyik alappillérei, nem csak azért, mert az életünk egyharmadát alvással töltjük, hanem azért is, mert az alvásunk minősége jelentős mértékben befolyásolja a mindennapi tevékenységeinket és hangulatunkat. Nem mindegy tehát, hogy milyen kemény, milyen minőségű, és milyen típusú matracon hajtjuk álomra a fejünket. Ha nem sikerül megtalálni a megfelelőt, akkor az bizony hatással lesz az életminőségünkre.

 

Az alábbiakban arról lesz szó, hogy mit kell tudni az ortopéd matracokról és miben segíthetnek nekünk.

Mi is ortopéd matrac?

A Yatas Bedding szerint az ortopéd matrac „egy speciálisan tervezett matrac, amely extra támogatást nyújt a gerincnek és a test egyéb részeinek”. A célja, hogy biztosítsa a testünk számára a megfelelő alátámasztást, csökkentve ezzel a test nyomáspontjainak terhelését, ezáltal elősegítse a gerinc egészséges pozíciójának megőrzését alvás közben. Ezek a matracok azok számára jelenthetnek megoldást, akik gyakran küzdenek háti-, nyaki-, vagy mozgásszervi problémákkal.

A gerincvédő matracok kiemelten támogatják a gerincet, ennek köszönhetően egészséges tartást adnak még alvás közben is. Ez a típus főleg derék- és hátfájdalmak esetén lehet hasznos választás. Ami a memóriahabos ortopéd matracokat illeti, ezek már sokkal modernebb változatok, amelyek remekül tudnak alkalmazkodni a test vonalához, csökkentik a nyomáspontokat, lehetőséget adnak a kiegyensúlyozott és pihentető alvásra.

Mikor jöhet szóba az ortopéd rugós matrac?

Sokan még mindig a rugós matracokra esküsznek, hiszen ezek kiváló légáteresztő képességgel rendelkeznek, tartósak, rugalmasak, ezáltal tökéletesen alátámasztják a testet az éjszaka folyamán. A régi ágyak nagy része rugós volt, ezért sokan nem is akarnak lemondani róla. Szerencsére az ortopéd rugós változatoknak köszönhetően erre egyáltalán nincs is szükség.

Hogyan válasszunk matracot?

Mindenekelőtt van pár szempont, amit nem árt figyelembe venni a matrac választása előtt. A döntés ugyanis több tényezőtől függ, mint a testméret, az alvási pozíció, az esetleges egészségügyi panaszok, valamint a preferált anyagok. Mindenképpen olyat szerezzünk be, amely megfelel az egyéni szükségleteinknek, segíti az alvás minőségének javítását.

A matrac mérete esetében vegyük figyelembe többek között a hálószoba méretét, valamint a matrac használóinak számát. Az egyedül alvók számára a 90-es a legjobb megoldás, párok esetében azonban minimum a 160-ast érdemes beszerezni.

Azok számára, akik háti-, nyaki-, esetleg ízületi fájdalmakkal élnek, különösen fontos, hogy az ortopéd matrac mellett tegyék le a voksukat. Ez ugyanis megfelelő alátámasztást nyújthat, csökkentheti a fájdalom megjelenését, a tünetek kialakulásának esélyét.

Ezért jó egy jól megválasztott matrac

Nézzük, hogy milyen előnyei vannak annak, ha sikerül a megfelelő típust megtalálni. Az első és legfontosabb, hogy javítja az alvás minőségét, hozzájárulhat a fizikai egészségünk általános javulásához. A gerinc megfelelő támogatása, valamint a test nyomáspontjainak csökkentése szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy az alvásunk egész éjszaka pihentető legyen. Ez ugyanis hatással lesz a másnap tevékenységeinkre, munkánkra, az étkezéseinkre, valamint az izmaink állapotára.

 

Amennyiben például a vérkeringésünk nem megfelelő, abban az esetben nem tudjuk magunkat kipihenni. Ezek a problémák a későbbiekben komoly következményekkel járnak, ezért fontos az ortopéd matrac, amely a megfelelő testhelyzet által javíthatja a vérkeringést, egészségesebbek és fittebbek maradhatunk. Nem beszélve arról, hogy a kemény változatok pontosan ott nyújtanak támaszt a testünknek, ahol arra nagy szükség van. Ha például ízületi sérülésekről, sebészeti beavatkozásokról, esetleg a gerincoszlop sérüléséről van szó, akkor kifejezetten ajánlott ezt a típust választani. Mivel szilárd, kemény, nem engedi, hogy a testünk összegörnyedjen, bizonyos beavatkozások után támogathatja a felépülést.

Mindig tartsuk azonban szem előtt a szükségleteinket. Hiába mondják, hogy egy matrac jó, ha számunkra nem kényelmes. Ez a választás ritkán megy ajánlás útján, mindenkinek magának kell megtalálnia azt, amire szüksége van. A megfelelő ortopéd matrac azonban hosszú távon is hozzájárulhat az egészségünk és a jólétünk javításához.