Breaking News

Így helyezd el webhelyedet a Google legelső találatai között

Manapság egy valamirevaló cégtulajdonos tudja, hogy minden vállalatnak jelen kell lennie az interneten, ha szeretne lépést tartani versenytársaival. Sőt, tisztában vannak azzal is, hogy leendő ügyfeleik túlnyomó többsége a Google-hoz fordul, valahányszor találni szeretne valamit a világhálón, legyen az egy közeli étterem, egy magánorvosi rendelő, egy könyv, vagy épp egy jó recept.

Aki a Google első találatai között jelenik meg az ilyen keresésekre, az garantáltan több forgalomra számíthat webhelyén, mint azok, akik lejjebb kényszerülnek a találati listákon, vagy eltűnnek a második oldalon. A SEO, más néven a keresőoptimalizálás az online marketing azon ágazata, ami ezeket az előkelő pozíciókat igyekszik megszerezni a találatok között, hogy minél többen rálelhessenek céged webhelyére. Az alábbiakban ehhez olvashatsz néhány örökérvényű, profi tippet!

Az olvasóknak írd tartalmaidat, ne a keresőmotoroknak!

A Google egy gépi tanlással működő (tehát folyamatosan fejlődő) algoritmus segítségével válogatja össze, illetve rendezi sorba („rangsorolja”) a találatokat, valahányszor egy felhasználó rákeres valamire a Keresőben. Sok „SEO szakember” éppen ezért igyekszik mindent megtenni azért, hogy megfeleljen az algoritmus elvárásainak, csak hogy a legjobb pozíciókat érhesse el ügyfelei számára.

A probléma ezzel csak az, hogy a Google algoritmusa ma már sokkal inkább úgy értékeli a tartalmakat, mint egy igazi felhasználó, ezért a régi, olcsó trükkök egyáltalán nem hatékonyak az előkelő rangsoroláshoz. A Google ráadásul évek óta azt javasolja, hogy természetes, értékes, hasznos tartalmakat kell készíteni a legjobb optimalizálás érdekében (tehát az olvasóknak írni), nem pedig azon fennakadni, hogy az algoritmus pontosan mi alapján rangsorol.

 

Használj konkrét, célzott kulcsszavakat

A kulcsszavak a mai napig fontos szerepet játszanak a keresőoptimalizálásban. Ezek lényegében azok a kifejezések, amelyek alapján a keresőmotorok (pl. a Google) kiválogatják a legrelevánsabb találatokat egy-egy felhasználó begépelt kereséseire.

A kulcsszavak tehát lényegében a SEO alapjai, ezért fontos, hogy gondosan kiválogasd, melyekre optimalizálod tartalmaidat. Olyan kulcsszavak köré kell felépítened tartalomkínálatodat, amelyek kapcsolódnak cégedhez, kínálatodhoz, és persze célközönséged érdeklődési köreihez is – vagyis: olyan szavakra, amikre ideális ügyfeleid hajlamosak rákeresni az interneten.

A kulcsszavaknak azonban inkább a stratégiai elhelyezése számít (a címben, az URL-ben, a meta mezőben, illetve a tartalmak szövegében), mint a mennyiségük. Régebben át lehetett verni a Google-t azzal, hogy minél többször megismételtél egy kulcsszót egy tartalomban, azonban ma ez a trükk már egyáltalán nem működik. Ne feledd: az embereknek írsz, nem az algoritmusnak!

 

Kínálj pazar felhasználói élményt

A Google azokat a webhelyeket is szívesebben helyezi magasabb pozíciókba a találatok között, amelyek pozitív felhasználói élményt kínálnak látogatóiknak.

Ehhez először is biztosítanod kell, hogy webhelyed navigációja egyszerű és akadálymentes legyen, hogy a látogatók pillanatok alatt megtalálhassanak rajta mindent, amit keresnek. Ez nem csak a SEO-ban segít majd, hanem több konverzióra is lehetőséget ad.

Fontos továbbá, hogy kiiktasd az olyan technikai problémákat is, amelyek eltántoríthatják a látogatókat webhelyedről. Ilyenek a 404-es hibákat küldő oldalak, a hibás hivatkozások, és így tovább. Próbáld továbbá mellőzni a felugró ablakokat is, amik megzavarhatják a böngészési élményt, és csak felbosszantják a látogatókat.

A felhasználói élményhez tartozik a mobilbarát működés is. Egy webhely csak akkor rúghat labdába versenytársai mellett, ha mobileszközökön is hibátlanul működik – erre a Google is nagyon szigorúan figyel.

 

Szerezz értékes visszahivatkozásokat

A keresőoptimalizálás egy fontos alappillérét képezik a visszahivatkozások is. Ezek azok a linkek, amelyek más webhelyekről mutatnak sajátodra. Minden ilyen hivatkozás tekintélyt ad webhelyednek a Google szemében, ugyanis a világ legnagyobb keresőmotorja afféle bizalmi szavazatokként tekint ezekre.

A logika egyszerű: ha egy webhely egy másikra hivatkozik, akkor ezzel azt jelzi, hogy az a másik webhely valamilyen értékes, fontos információt tartalmazhat az olvasók számára. Minél tekintélyesebb egy webhely, annál értékesebb a visszahivatkozás is, amit kaphatsz tőle. Minél több ilyen linked van (lehetőleg minél több webhelyről), annál valószínűbb, hogy jól rangsorolsz majd a Google találatai között.

Ha értékes tartalmakat írsz, akkor ezek a visszahivatkozások idővel maguktól is kialakulhatnak, de érdemes külön felkeresni egy-egy tekintélyes webhelyet vagy blogot, és felkínálni nekik saját tartalmaidat egy linkért cserébe.

 

Tedd szélsebessé webhelyedet

A webhely sebessége manapság fontos rangsorolási szempont a Google szemében, hiszen a legtöbb felhasználó csupán néhány másodpercet hajlandó várni egy oldal betöltésére, mielőtt visszatérne a keresőtalálatok közé, hogy máshol nézelődjön tovább.

Webhelyed felgyorsításával tehát egyszerre felelhetsz meg a Google és a látogatók elvárásainak is. Ügyelj például a feltöltött képek fájlméretére, egyszerűsítsd webhelyed forráskódját, illetve használj minőségi webtárhelyet. Az okostelefonok elterjedése óta a webhelysebesség sokkal fontosabbá vált!