Breaking News

fehérjepor

Amit a fehérjepor használatáról tudnod kell

Mielőtt sportolni kezdünk, majd az étrendet kiegészítenénk valamilyen magas fehérjetartalmú készítménnyel, nem árt tisztán látni mindazt, ami a fehérjeporok mögött rejlik. Számtalan tisztázatlan és megválaszolatlan kérdés van velük kapcsolatban, amelyek nagy része arra tér ki, hogy milyet és milyen formában érdemes fogyasztani. Felmerülhet továbbá, hogy vajon tényleg segítenek abban, hogy elérjük a végső célunkat. A cikkek gyakran mondanak ellent egymásnak, így ebben a cikkben most tisztázunk mindent, amit a fehérjepor használatáról tudnod kell!

A fehérjeporokról általánosságban

A legtöbben azért fogyasztanak ilyen készítményeket, hogy növeljék az izomtömeget, hogy fokozzák az erejüket, valamint a fizikai teljesítőképességet. A sportcélt támogató porok a legtöbb esetben nem jelentenek egészségügyi kockázatot, viszont fontos tudni, hogy ez kizárólag a megbízható helyről beszerezhető változatokra igaz. Elsődleges célja, hogy a lehető legtöbb fehérjét vigyük be, így járul hozzá az izomtömeg növekedéséhez, valamint segíti a fogyókúrát és a zsírvesztést.

 

Önmagában nem diétás, megfelelő mozgással kombinálva azonban remek hatásokat érhetsz el vele. A fehérjepor helyes használatáról az Intenset weboldalán is olvashatsz bővebben.

Hogyan segíti a cél elérését?

Ahogy említettük, a megemelt fehérjefogyasztás segít abban, hogy még nagyobb izomtömegre tegyél szert, elkerülhető vele az idősödés miatt bekövetkező izomvesztés. A megterhelő edzéseket követően nem árt fehérjeturmixot fogyasztani, így támogatod a tested fehérje ellátását. Az ebben található aminosavak pedig segítik az új izomszöveteket felépülését.

A fehérjepor fogyasztásával több módon is segíted tehát a célod elérését, az egyik az izomtömeg növelése, a másik az izmok károsodásának megakadályozása, valamint a regenerálódás. Hozzá kell tenni, hogy minél több izommal rendelkezel, annál hatékonyabb lesz a zsírvesztés. Bár a mérleg nem biztos, hogy kevesebbet fog mutatni, az tény, hogy az alakod valószínűleg olyanná válik, amilyen még sosem volt, amiről mindig is álmodtál.

Tényleg káros lenne az egészségre?

Sok tévhit kering ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy a fehérjeporok kényelmes és gyors megoldást jelentenek az edzés előtti vagy utáni fehérjepótlásra. Ha aktív életmódot folytatsz, rendszeresen futsz, edzel, biciklizel, nagy terhelésnek teszed ki a tested, így szükséged van a magasabb fehérjebevitelre. A fehérjepor biztonságos megoldás, hogy emeld a fehérjebevitelt.

 

Ha azonban fogyni szeretnél, emiatt követsz magas fehérjetartalmú étrendet, akkor is jó választás valamilyen készítmény, hiszen így elkerülheted a vöröshúsok fogyasztását, amelyek hosszabb távon amúgy sem egészségesek. A fehérjeporoknak kedvező a tápértéke, alacsony a kalóriatartalmuk, így remek opciót nyújtanak a pótlás szempontjából.

 

Nem jelent tehát egészségügyi kockázatot, főleg nem egy egészséges ember számára. Sőt, jóllakottságot eredményez, így kevesebb szénhidrátot és édességet fogyasztasz majd a nap hátralévő részében.

Okozhat-e hízást a fehérjepor?

Hozzá szeretnénk tenni, hogy nem feltétlenül van szükséged minden nap 2-3 adag fehérjeporra. Ahogy minden más étkezéssel, úgy ezzel is növeled a napi kalóriabevitelt, így érdemes ezt is figyelembe venni, főleg deficit esetén. Amennyiben az ebből származó többletet nem dolgozod le, úgy hosszú távon bizony gyarapodhat a súlyod. Érdemes tehát úgy fogyasztani, hogy az illeszkedjen az étrendbe, esetleg tízórai vagy uzsonna helyett inni egy adagot, így kisebb az esélye, hogy plusz kalóriát viszel be.

 

Persze, ha a cél az izomzat fejlesztése, akkor az alacsony zsír- és szénhidráttartalmú fehérjepor a legjobb megoldás a számodra. Ezek a típusok ugyanis segítik a száraz izomtömeg növelését.

Mi a helyzet a puffadással?

Sokan panaszkodnak arra, hogy a fehérjepor puffadást okoz számukra. Hozzá kell tenni, hogy általában a turmixba kevert, további élelmiszerek felelősek azért, ha esetleg a testünk levegőt tart vissza. Számos olyan magas fehérjetartalmú készítményben van nagy mennyiségű étkezési rost, amely fokozott teltségérzetet okoz, ez pedig együtt járhat azzal, hogy valaki puffad tőle. A kellemetlen tünetek észlelése esetén nyugodtan váltsunk másik típusra, amely nem tartalmazza ezeket a hozzáadott rostokat.