Breaking News

A fehérjepor fogyasztásáról bővebben – Tippek kezdőknek

Amikor valaki meghallja azt a szót, hogy fehérjepor, akkor azonnal eszébe jut a súlyokat emelgető, izmos kondis, aki az egész napját a teremben tölti. Főleg kezdőként esünk abba a hibába, hogy azt hisszük, a táplálék-kiegészítőre csak a profiknak van szükségük. Pedig kezdő sportolóként különösen fontos, hogy megfelelően építsük az izmokat, segítsük a testünk regenerációját.

Ebben a cikkben a fehérjeporok használatáról írunk részletesebben.

Mi is a fehérjepor?

Először tisztázzuk, hogy mi is a fehérjepor, mire és hogyan érdemes használni. A táplálék-kiegészítő különféle forrásokból származó fehérjék kivonásával készül, segíti a testünk regenerációját a megterhelő fizikai aktivitás után. A legnépszerűbb formája a tejsavó, azonban gyakran készül borsóból és szójából, így attól függően, hogy vegánok vagyunk-e tudunk választani megfelelő változatot. Más kérdés, hogyan és miként érdemes őket fogyasztani. A fehérjepor helyes használatáról az Intenset is írt egy cikket. Ebben kifejtik a legfontosabb tudnivalókat.

 

Ami viszont az előállítást illeti, ennek során eltávolítják a zsírok, az ásványi anyagok, valamint a szénhidrátok nagy részét, így kizárólag a tiszta fehérje marad. Ezután hozzáadják a tápanyagokat, az egyéb összetevőket, mint például az aromák. A végterméket vagy tejjel, vagy vízzel lehet fogyasztani, de számtalan egyéb recepthez is felhasználható, mint sütemények, zabkása, kenyér és társai. A különféle ízben kapható változatok számos étrendi és életmódbeli igényt kielégíthetnek.

Mire érdemes használni?

Az egyik legfontosabb kérdés persze, hogy mire jó. Azzal mindenki tisztában van, hogy tápanyagokra, főleg fehérjére nagy szüksége van a szervezetünknek. A legtöbb ember számára persze étkezéssel simán megoldható megfelelő mennyiségben proteinhez jutni, viszont egy sportolónak ez már jóval nehezebb. Gyakran fordul ugyanis elő, hogy egy nap alatt nem sikerül annyit bevinni, amennyire szükség lenne, ilyenkor jönnek képbe a fehérjeporok, amelyek gyors segítséget nyújtanak a problémára.

 

A legtöbb típus teljes értékű, tehát minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, amire a testünknek és a szervezetünknek szüksége van. Viszont jóval többet adnak, mint szimpla protein, hiszen fogyasztásunknak sok előnye van. Az egyik a súlykontroll, hiszen a fehérje telít el legjobban, így pillanatok alatt feltölt, majd hosszú ideig érezzük magunkat teltebbnek. Ez tehát remek megoldás azok számára, akik szeretnék helyretenni a testsúlyukat.

 

Emellett nem feledkezhetünk meg az izomépítésről sem, hiszen a fehérje nagyon fontos, hogy legyen kellő izmunk. A kutatások bebizonyították, hogy a kiegészítő nagymértékben javítja az izomzat méretét, valamint annak erejét. Az egészséges felnőtt ember teste így ellenállóbb lesz edzés során, főleg, ha súlyemelést végez. Fontos tudni, hogy fehérjére nemcsak edzés előtt, hanem utána is szükségünk van, hiszen támogatja az edzés utáni regenerációt. Sportolás az izmokban mikroszakadások keletkeznek. A regenerálódás következtében azonban a izmok megerősödnek, ehhez azonban fehérjére van szükség, nagyobb mennyiségben, mint egy átlag embernek.

Miért ilyen népszerű?

Mert kényelmes. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire egyszerűen és gyorsan használható? Szimplán össze kell keverni vízzel vagy tejjel, aztán edzés közben, után elfogyasztani azt. Kiváló megoldás reggelire, tízóraira, uzsonnára, süteményekbe, tésztákba, szinte bármibe passzol, amibe por állagra van szükség. Nagy előnye, hogy pontosan lehet tudni, hogy mennyi kalória van egy adagban, így a kalóriaszámlálás sem lehetne egyszerűbb.

Fehérjeporok kezdők számára

Amennyiben kezdőként keresünk fehérjeport, akkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy milyen célunk van azzal, hogy ezt fogyasztjuk. Nem mindegy, hogy izmot akarunk építeni, futáshoz vagy aerob, esetleg súlyzós edzésekhez keresünk étrend-kiegészítőt. Mindenképpen gondoljuk át az étrendbeli preferenciáinkat, hogyan tudjuk beilleszteni a porokat az étkezéseinkbe. Sose a legolcsóbbat válasszuk, legyen a szemünk előtt az összetevőkre és tápanyagokra vonatkozó információk sokasága, valamint az elkészítési javaslat. Egy olcsóbb készítménynek valószínűleg nem lesz annyira magas a fehérjetartalma, így abból többre lesz szükség.