Breaking News

Reményszál az alkoholizmus ellen

Nemrégiben tudtam meg, hogy kolléganőméknél komoly problémák léptek fel. Fogalmam sem volt arról, hogy évek óta alkoholista férj mellett él, s emiatt csak napról napra éltek. A kolleganőm már több műszakban dolgozott, hogy el tudja magukat tartani, de egyszer csak azt érezte, hogy nem bírja tovább. Még egy utolsó próba, vagy kész, vége, feladja, és továbblép.

Hál’ az égnek, jó vége lett a történetüknek, ami egy rehabilitációs intézetnek, a Felépülők Családi Felépülési Központnak köszönhető. Egy alkoholista férj nem egyszerű eset. Munkatársam esetében többször igyekeztek, hogy letegye az alkoholt a párja, de egyszerűen vissza-visszaesett a folytonos szerhez nyúlásba. A Felépülők azonban pont a tökéletes hely volt számára, hiszen ők pont visszaesőkkel, illetve hosszú absztinenciára képtelenekkel foglalkoznak.

Elmesélték nekem, hogy az egész egy állapotfelméréssel kezdődött. Az könnyítette a dolgot, hogy a férj mindvégig kooperatív volt, ezelőtt is próbált már leszokni az alkoholról. Akkor úgy döntöttek, hogy a Felépülők intézete egyértelműen felveszi őt a 28 napos rehabilitációs programjukra Szőcön. A rehabilitáció ideje alatt a hozzátartozóval, kollégámmal is folyamatosan kapcsolatban maradtak, különböző konzultációkra és előadásokra hívták el, így ő is sokat tanult a függőségről és annak kezeléséről a közvetlen környezetében.

A férj számára a legnagyobb változást a rehabilitáció lényege hozta meg. Azt kellett megtanulnia, hogy az alkoholbetegségből nem meggyógyulni, hanem felépülni kell. Azt pedig csak úgy lehet elérni, ha örökre megtagadja az alkoholfogyasztást. Ez a módja annak, hogy tünetmentessé váljon, és a józan élet irányába állítsa magát. Ez tulajdonképpen az úgynevezett Minnesota-modell, amit a Felépülők intézetében alkalmaznak. Náluk arra vezetik a függőket, hogy ismerjék fel betegségüket, és tudatosítsák magukban a felelősséget a saját életük és a környezetük iránt.

Elmondásuk szerint az intézetben csupa olyan ember dolgozik, akik maguk is felépülő, felépült függők. A hatékony felépüléshez az is hozzájárul, hogy valós tapasztalatokat adjanak át a betegeknek, hogy legyenek képesek befogadni a sorstársaikkal kialakítható kapcsolatokat. A stáb tagjai tehát addiktológiai szakemberek és volt függők is egyben. A családi vállalkozás is egy hasonló történetből született meg. Munkatársam férje egy olyan meleg, elfogadó, megértő közegben talált magára Szőcön, hogy többé nem szégyellte magát, így szembe tudott nézni a kemény valóságával. A felesége jelenléte a felépülésében pedig egyenesen a cél felé lökte őt.

Sok-sok kiscsoportos terápiában, személyre szabott konzultációban vett részt az ott eltöltött ideje alatt. Különböző előadásokat is meghallgattak, megtudták ismerni egymás történeteit, majd ezekből tudtak merítkezni. A Családi Felépülési Központban minden nap lehetősége volt nyugodtan, csendes környezetben sétálni a természetben, és kirándulásokon vettek részt a Balaton felvidéki régióban. Teljes ellátás mellett csak és kizárólag a felépülésére kellett koncentrálnia.

A 28 nap bár nem tűnik soknak a hosszú hónapokig tartó rehabilitációs időszakokhoz képest, mégis nagy elköteleződéssel jár. A munkatársam férje végig szabályok között és meghatározott napirend szerint élt, így még csak a lehetősége sem volt meg az alkoholfogyasztásra. Számára sikeres volt a program, megkapta mindazt, ami eddig hiányzott ahhoz, hogy végleg le tudja tenni az italt. Ami még nagy segítség, hogy díjmentes utógondozást vállalt a Felépülők stábja: nem szakították meg a kapcsolatot a kiköltözéssel, hanem kapcsolatban maradnak az ellátottal. Mindezzel bebiztosítva a minél tartósabb eredményt.

Ha Te magadra ismernél, vagy úgy érzed, alkoholista férj mellett élsz, vagy esetleg a környezetedben függő személyt veszel észre, ne habozz, és olvasd el figyelmesen a Felépülők honlapját, tájékozódj blogbejegyzéseikből. Rengeteg inspiráló, kliensek által írt leveleket is el tudtok ott olvasni, és remélhetőleg nektek is eljön a remény időszaka.